Telegram je nedavno ažuriran prilično zanimljivom novom funkcijom: mogućnošću brisanja historije razgovora s nekim i na vašem telefonu (ništa novo) i na telefonu vašeg kontakta (što je neobičnije). Danas ćemo objasniti jednostavne korake koje trebate slijediti da biste to učinili. Počnimo.
Kako da izbrišete istoriju razgovora na telefonu vašeg sagovornika
Telegram je nesumnjivo preferirana alternativa za komunikaciju za one koji ne vole WhatsApp, iako je istina i da sve više ljudi kombinuje oba servisa na svojim pametnim telefonima kako bi ih koristili naizmjenično s različitim kontaktima - ili kada WhatsApp ne radi , naravno... khm.
Upravo zbog svoje popularnosti, željeli smo vam reći o opciji koja je najavljena prije samo dvije sedmice, a koja korisniku omogućava da izbriše cijelu historiju razgovora s drugom osobom, ne samo na svom telefonu već i na uređaju kontakta . Ovo efektivno potpuno briše zapis razgovora za oba učesnika.
Želite li znati kako se to radi? Koraci ne mogu biti jednostavniji - primjenjuju se i na Android i na iOS aplikacije:
- Otvorite svoju aplikaciju Telegram na telefonu i pronađite prozor za ćaskanje koji želite da očistite.
- Unesite ga i pritisnite tri tačke u gornjem desnom uglu.
- Odaberite "Izbriši istoriju".
- Kada se pojavi prozor akcije, potvrdite okvir "Izbriši i za X" - gdje je X ime vašeg kontakta s kojim ste razgovarali.
- Dodirnite crvenu poruku “Izbriši historiju”. Spreman.
Kao što vidite, to je prilično brzo i jednostavno za uraditi, a trebat će vam samo trenutak i nekoliko klikova. Idealno bi bilo da vaš kontakt zna da ćete izbrisati cijelu historiju, iako je to jednostavno pitanje fer-pleja s naše strane. U stvarnosti, ne trebate pristanak druge osobe da biste izvršili ovu radnju u bilo kojem trenutku, što je nesumnjivo najkontroverzniji ( i najneugodniji) dio cijele ove priče.

Sviđalo se to vama ili ne, osoba s druge strane može odlučiti izbrisati sve o čemu ste razgovarali s njom bez ikakvog prethodnog upozorenja ili bilo kakvog načina da to spriječi. Prema Telegramu, cilj je zaštititi privatnost korisnika , koja je, riječima servisa, "sveta". Dozvoljavanje nekome da izvodi ovakve radnje daje mu potpunu kontrolu nad svim vašim privatnim razgovorima na potpuno novom nivou, objašnjava kompanija.
Opcija brisanja historije razgovora dostupna je samo u razgovorima u kojima učestvuju dvije osobe ; u grupama je funkcija dostupna samo korisniku koji je izvršava, bez utjecaja na ostale članove, koji će nastaviti voditi sve razgovore.
Šta mislite o novoj funkciji koju je najavio Telegram? da li mislite da će biti zaista korisno za interakciju korisnika?